e mail   info@agrarischverzekerd.nl

DIEFSTALPREVENTIE

Diefstal van werkmaterieel is aan de orde van de dag, waardoor zowel eigenaren als verzekeringsmaatschappijen worden gedupeerd. Exacte cijfers ontbreken, omdat er (nog) geen kentekenplicht is. Eén van de oorzaken van deze vorm van diefstal is gelegen in het gebruik op afgelegen locaties. Diefstal wordt pas na dagen en soms na weken opgemerkt. Daarnaast is er lang niet altijd een extra beveiliging tegen diefstal gemonteerd en is de identificatie van deze voertuigcategorie lastig. 

Kiwa SCM
Kiwa SCM is een geaccrediteerde certificatie instelling op het gebied van voertuigbeveiliging. De belangrijkste werkzaamheden van deze instelling zijn het bewaken van de kwaliteit van Kiwa SCM goedgekeurde beveiligingssystemen en het bewaken van de kwaliteit van de uitgevoerde inbouwwerkzaamheden door Kiwa SCM erkende bedrijven. Kiwa SCM werkt samen met een aantal instanties als Stichting VbV, Politie, ANWB, Bovag om door middel van bepaalde maatregelen het aantal diefstallen van werkmaterieel terug te dringen en het percentage van teruggevonden voertuigen te verhogen.

Deze maatregelen bestaan uit het certificeren van:
• elektronische beveiligingssystemen
• mechanische beveiligingssystemen
• de inbouw van beveiligingssystemen

Kiwa SCM certificeert beveiligingssystemen voor werkmaterieel. Diefstal van werkmaterieel leidt niet alleen tot directe financiële schade voor eigenaar, verhuurder of verzekeraar, maar brengt vaak aanvullende problemen met zich mee. Zo duurt het vaak lang voordat de werkzaamheden kunnen worden hervat. Beveiligingssystemen voor werkmaterieel zijn geschikt voor bijvoorbeeld tractoren, graafmachines, wielladers en landbouwmachines. 

Beveiliging werkmaterieel
Het VbV-keuringsvoorschrift WM03 stelt eisen aan de diefstalpreventieve werking van elektronische beveiligingssystemen voor werkmaterieel. De maatregelen zijn afgestemd op de te verwachten diefstalmethodes. Diefstalbeveiliging voor werkmaterieel is in te delen in twee categorieën, klasse W1 en W2.

Het VbV-SCM certificaat
Een VbV-SCM certificaat kan worden afgegeven op een voertuig wanneer deze beschikt over een Kiwa SCM goedgekeurd beveiligingssysteem. Een Kiwa SCM erkend inbouwbedrijf kan het voertuig en beveiligingssysteem certificeren wanneer de werking van het systeem gecontroleerd en goedgekeurd is.

Klassenindeling
Klasse W1
Bestaande uit een systeem dat automatisch inschakelt en het op eigen kracht verplaatsen van het voertuig verhindert, geen detectie en geen alarmering:
- Blokkering op de brandstofvoorziening (of hydraulisch circuit)
- Onderbreking van het startmotorcircuit
- Aanvalsbestendigheid minimaal 5 minuten

Klasse W2
Bestaande uit een systeem dat automatisch inschakelt en het op eigen kracht verplaatsen van het voertuig verhindert, geen detectie en geen alarmering:
- Blokkering conform klasse W1 met aanvalsbestendigheid minimaal 15 minuten

Klasse W3
bestaande uit een systeem dat automatisch inschakelt en het op eigen kracht verplaatsen van het voertuig verhindert, geen detectie en geen alarmering, gecombineerd met een voertuigvolgsysteem dat aan de eisen van het SCM-voorschrift TT03 voldoet:
- Blokkering conform klasse W1 of W2
- Voertuigvolgsysteem

Track en Trace systemen voor werkmaterieel
Door Agrarisch Verzekerd zijn een aantal Track en Trace systemen voor werkmaterieel goedgekeurd. In samenwerking met verzekeraars kunnen wij de systemen tegen de onderstaande prijzen aanbieden:

LoJack
De partners van Agrarisch Verzekerd bieden in samenwerking met verzekeraar het LoJack na-diefstal systeem aan.
Na een diefstalmelding bent daarmee verzekerd van:
• Het lokaliseren van uw object
• Het opsporen van uw object en de verdere begeleiding
• Het veiligstellen van uw object

Verzekeraar accepteert LoJack als gelijkwaardige vervanging van SCM klasse 3, 4, 5 en W3 voertuigvolgsystemen.

Voor € 299,- exclusief btw (€ 361,79 inclusief btw) ontvangt u een LoJack na-diefstal systeem inclusief installatie, entreekosten en een 3-jarig Recovery abonnement. Bestel hier

Moving Intelligence
In 2020 is Agrarisch Verzekerd een samenwerking aangegaan met Moving Intelligence (MI). Moving Intelligence is marktleider in het beveiligen van motorrijtuigen en werkmaterieel. Zij bieden producten aan als startonderbrekers, peilzenders en voertuigvolgsystemen en zijn hiermee preferred partner voor meerdere verzekeraars en tussenpersonen in Nederland. Door deze samenwerking kan Agrarisch Verzekerd haar relaties de vereiste systemen aanreiken en voor een gereduceerd tarief aanbieden.

Op de website van Moving Intelligence vindt u onze speciale aanvraagpagina. Hier kunt u, naast de tarieven, meer informatie vinden over de beveiligingssystemen met een korte toelichting per systeem.

Downloads

  Brandstofdiefstal (pdf)
  Internetfraude werkmaterieel (pdf)